Віруси-вимагачі

Вірус-вимагач - це шкідлива програма, яка вимагає перерахувати гроші на рахунок по SMS або іншим способом за її деактивацію. Віруси мучать вас порнографією, перешкоджають нормальній роботі, блокують доступ в інтернет.
 Нові віруси вимагачі вражають головний завантажувальний запис. Це означає, що вірус блокує завантаження Windows на самому початку. При цьому нам вже не вдасться клавішею F8 викликати діалогове вікно варіантів завантаження системи. З даним вірусом не вийде боротися без додаткових засобів. Розповім про два варіанти боротьби з цими вірусами.

1. Використання завантажувального ("установочного") диска Microsoft Windows.
Для Windows XP. Вставте диск у привід і перезавантажитеся (в BIOS необхідно встановити пріоритет завантаження з приводу). Запуститься програма установки Windows. Після завантаження, коли буде запропоновано вибір дій, необхідно натисніть кнопку R для вибору режиму відновлення. Система запропонує вибрати ОС для відновлення. Натисніть потрібну цифру (зазвичай 1) і Enter. Якщо на обліковий запис Адміністратора був встановлений пароль, то потрібно його ввести, інакше просто натиснути Enter. Коли завантажиться консоль відновлення,то далі там треба буде ввести команду FIXBOOT і натиснути Enter, попросять підтвердити - натиснути Y. Тепер ввести команду FIXMBR, натиснути Enter і знову для підтвердження натиснути Y. Тепер введіть команду EXIT і перезавантажуйтеся.

Для Windows Vista / 7.
Вставте диск у привід і перезавантажтеся (в BIOS необхідно встановити пріоритет завантаження з приводу). Запуститься програма установки Windows. Після завантаження, коли буде запропоновано вибір дій, клацніть посилання Відновлення системи (нижній лівий кут). Буде виконане завантаження в Windows RE. Виберіть систему, яку ви хочете відновити, встановіть перемикач «Використовуйте засоби відновлення» і натисніть кнопку Далі. Вибираємо «Командний рядок». Завантажиться консоль відновлення, де ввести команду bootrec.exe / fixboot і натиснути Enter, попросять підтвердити - натиснути Y. Тепер ввести команду bootrec.exe / fixmbr, натиснути Enter і знову для підтвердження натиснути Y. Тепер введіть команду EXIT і перезавантажуйтеся.

2. Використання завантажувальних дисків LiveCD.

Якщо у вас немає інсталяційного диска Windows, то можна скористатися утилітою відновлення завантажувального сектора - BOOTICE. Для цього завантажуємо цю утиліту і копіюємо її на флешку. Далі завантажуємося з завантажувального диска LiveCD, наприклад, Alkid LiveCD і запускаємо з флешки утиліту. У меню вибираємо свій жорсткий диск з операційною системою і натискаємо Process MBR. Далі відкриється меню, де необхідно вибрати версію операційної системи (Windows NT 5.x для XP, і Windows NT 6.x для Vista / 7), потім натисніть кнопку "Install / Config". На всі запити натискайте "ОК". Після цього завантажуйтеся звичайним способом


Щоб убезпечити себе від цієї зарази, треба бути пильним:

1. Не ходити по посиланнях і не відкривати файли, які прийшли до вас  поштою від незнайомих людей;
2. Не встановлювати будь-яких додатків (adobe flash player, macromedia flash player тощо) з незнайомих вам сайтів;
3. Не намагатися закрити спливаючі вікна (наприклад, порнобанер), а просто підіть з даного ресурсу;
4. І бути обережними.